Castelul Peleș din Sinaia, reședința de vara a regilor Romaniei, a fost construit la dorința regelui Carol I al Romaniei (1866 - 1914), dupa planurile arhitecților Johannes Schultz și Karel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Berhard Ludwig din Viena.
Castelul Peleș poate fi considerat cel mai important edificiu de tip istoric din Romania, avand caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorica și artistica, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumatați a secolului al XIX-lea.

Primul razboi mondial a afectat Castelul Iulia Hasdeu, care necesita reparatii inca dinaintea mortii constructorului sau, savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu (1896). Sarcina de realizare a lucrarilor de restaurare sunt preluate in anul 1924 de catre Ateneul Popular "B.P.Hasdeu" din Campina. Cel de-al doilea razboi mondial agraveaza starea constructiei pana in anul 1955, cand numele sau este inscris pe Lista Monumentelor Istorice.
Castelul a fost restaurat intre anii 1962-1964, Comisia Monumentelor Istorice luand decizia sa-l transforme in muzeu. Gratie profesorului de istorie, Nicolae Simache, cel care a fondat aproape toate muzeele din judetul Prahova,

Exteriorul casei este dominat de terasa de lemn care se intinde pe toata lungimea etajului, imprimandu-i un aer cald si intim si amintind de foisoarele caselor taranesti romanesti. Terasa este sprijinita de console elegante de lemn. Intrand in hol, te surprinde caldura atmosferei - care te va insoti pe parcursul intregii case. Scara de lemn te imbie spre etaj.
Sub casa scarii este amenajat un colt exotic format din lucrari de factura orientala, colectionate de pictor in Istanbul in 1873: covoare, arme, vase, masute si cutii pentru pastrarea diferitelor obiecte de pret, vesminte, papucei, o narghilea.

Manastirea Caraiman este o manastire ortodoxa aflata in localitatea Busteni, la poalele masivului Caraiman. Crucea de pe Caraiman parca strajuieste poteca ce duce pasii pelerinilor spre manastire. Mergand spre telecabina din Busteni, la un moment dat, pe partea stanga, un indicator si o icoana arata poteca, cu dale de piatra pe alocuri, ce duce spre manastire.
Poteca, mergand parca pe ascuns, pe sub coroanele intunecate ale brazilor, ajunge, in cele din urma, intr-o oaza de lumina, masivul Caraiman ivindu-se in toata splendoarea lui. In aceasta poiana,

Schitul Lespezi  este una dintre destinatiile obligatorii pentru cine doreste sa viziteze Comarnicul. Desi fostul oras al cimentului pare putin imbietor din fuga masinii, pe versantii cartierelor sale sunt multe lucruri care merita vazute. La Schit se ajunge traversand raul Prahova pe Podul lui Neag, a carei consolidare tocmai a fost finalizata. Dupa ce ajungeti pe malul drept al Prahovei (din directia de curgere!), la prima rascruce iesita in cale, urmati, la stanga, un drum forestier pietruit fin. Schitul a fost ctitorit in 1661, de catre Parvul Draghici si Serban Cantacuzino.

La mai putin de cinci kilometri de Ploiesti se afla unul dintre cele mai cunoscute lacasuri de cult din Prahova, Manastirea Ghighiu. Vatra monahala situata la Barcanesti este una dintre putinele care au ca hram "Izvorul Tamaduirii".Ridicata acum mai bine de patru secole, in mijlocul unei paduri care facea parte din legendarii Codrii ai Vlasiei, manastirea atrage credinciosi din toata tara. Doua sunt motivele pentru care oamenii vin sa se roage aici: icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, adusa tocmai din Siria si un faimos izvor tamaduitor.

Un loc mai bun, o adapostire mai sigura decat la Posada, nu cred ca se gasea pentru un muzeu cinegetic. Si inaintasii - cei care nu mai sunt, si cei de astazi - vanatori, vizitatori, vor fi de acord ca ceea ce a facut Regia Autonoma a Padurilor la Posada este un adevarat sanctuar al trofeelor vanatoresti care satisface, sper, si cel mai exigent critic in arta expunerii muzeale. Totul, la Muzeul de la Posada, este randuit dupa normele ce reglementeaza activitatea unui asemenea lacas dar, dupa ce treci prin salile lui, tot ai impresia ca cineva, de undeva, s-a intrecut pe sine si orice norma pentru a da stralucire simbolurilor de fauna cinegetica romaneasca pe care le gazduieste.

Salina Slanic Prahova

Cunoscuta drept cea mai mare salina din Europa, Slanic Prahova este, astazi, una dintre importantele statiuni balneoclimaterice din Romania, situata intre vaile Prahovei si Teleajenului, la circa 44 km de Ploiesti si la o altitudine de 400 m.
Muntele de Sare, unic in lume, Grota Miresei, Baia Baciului, Baia Verde si Salina Unirea sunt numai cateva dintre atractiile statiunii care, potrivit documentelor, mai bine de 300 de ani a fost un important loc de exploatare al sarii.

Din cauza conditiilor geomorfologice dificile ale amplasamentului, a fost adoptata varianta unui baraj de beton in arc cu dubla curbura cu rost perimetral. Aceasta solutie a implicat realizarea unui soclu de fundatie prelungit pe malul stang cu o aripa parabolica. Acest soclu permite o simetrizare a sectiunii in care este executat barajul propriu zis si permite o preluare mai buna a diferentelor modulelor de elasticitate ale rocei de pe cei doi versanti. De asemenea, soclul permitea o adaptare mai buna la conditiile geologice locale, prin plombarea zonelor cu roca alterata.

Pe Valea Prahovei se gasesc o serie de statiuni renumite cautate de catre turistii din Romania dar si din strainatate, pentru peisajul deosebit care-l ofera prin amplasarea acestor statiuni, pentru sporturile de iarna practicate aici, pentru efectele curative oferite si pentru multe altele. Printre cele mai importante dintre aceste statiuni, se numara:

* Azuga - statiune climaterica, un important centru turistic si punct de plecare catre cabanele din Muntii Bucegi, situata la 60 km. nord-vest de orasul Ploiesti, la o altitudine de 950 metrii.

In lantul Carpatilor romanesti un loc de frunte ii revine cetatii de piatra a Bucegilor, inaltata deasupra obarsiilor vailor Prahovei si Ialomitei si strajuind cu latura dinspre miazanoapte trecatoarea Branului. Privit in ansamblu, masivul este format dintr-un arc de culmi in forma de U, cu deschidere catre sud. Cele doua ramuri ale arcului, de directie generala nord-sud, aproape paralele pe o distanta de circa 15 km, cuprind intre ele bazinul superior al Ialomitei si converg la extremitatea lor nordica spre varful Gavanele (2402m), nu departe de Vf. Omu (2507m), punctul culminant al masivului si unul dintre cele mai inalte varfuri din Carpatii nostri.

Partia de ski Sorica are un nivel de dificultate mediu. Cu o lungime de 2100 de metrii si o diferenta de nivel de 561 de metrii Partia de ski Sorica se afla in stare activa beneficiind de instalatie de zapada artificiala, nocturna si transport pe cablu.
Azuga este la piciorul muntilor Bucegi (Carpati - Transylavanian Alps), altitudinea 1.110 m. Sunt 38 km pana la Poiana-Brasov si 147 km pana la Bucuresti.

Pozitia si accesibilitatea sunt avantaje pentru Azuga, localitatea fiind situata pe cea mai circulata vale transcarpatica a Romaniei, Valea Prahovei, respectiv pe DN1/E60 si magistrala feroviara dubla electrificata Bucuresti Brasov la circa 135 km de aeroportul Otopeni si 36 km de Brasov. Fata de localitatile invecinate distantele sunt reduse : Predeal 6 km, Busteni 4 km, Sinaia 12 km.